De sportieve geschiedenis van onze club

 1925 Stamnummer 1046

  Op 5 oktober 1925 werd in Zele voetbalclub Katholieke Sportopbeuring Football Club Scela opgericht. Deze club sloot zich een jaar later aan bij de Belgische Voetbalbond als Football Club Scela Zele en kreeg stamnummer 783 toegekend. Een jaar later, in de zomer van 1927, ontstond een tweede club, Sportkring Zele. Ook deze club sloot zich aan bij de Voetbalbond, en kreeg stamnummer 1046. De eerste club, FC Scela Zele, werd eind 1929 alweer geschrapt, toen ze de overstap maakte naar de Diocesaan Sportverbond Oost-Vlaanderen, een met de KBVB concurrerende voetbalbond. De club keerde echter in in april 1932 terug naar de Belgische Voetbalbond. Bij de heraansluiting kreeg men stamnummer 1837 toegekend, het oude stamnummer 783 was immers drie jaar eerder geschrapt. Beide clubs speelde in de Oost-Vlaamse provinciale

 

 

1951 Koninklijke titel KFC

In 1951 kreeg Scela de koninklijke titel en werd KFC Scela Zele, een jaar later volgde SK Zele, dat KSK Zele werd. In 1956 bereikte KFC Scela Zele voor het eerste de nationale Vierde Klasse. De club bleef daar het volgende decennium spelen, en behaalde er meestal een plaats in de middenmoot.

Op 14 maart 1968 werd in Zele nog een voetbalclub opgericht, Football Club De Zeven Zele, dat bij de voetbalbond aansloot en er stamnummer 7170 kreeg toegekend. Op 1 juli 1970 fusioneerden de clubs KSK Zele, KFC Scela Zele en FC De Zeven Zele tot een nieuwe club, Koninklijke Football Club Eendracht Zele. De fusieclub speelde verder met stamnummer 1046 van KSK Zele. Stamnummer 1837 van Scela en 7170 van De Zeven werden geschrapt. De fusieclub speelde voort in Vierde Klasse.

 1973 Promotie naar 3rde klasse  

Al gauw deed Zele er mee met de beteren. In 1973 won Eendracht Zele zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst in zijn bestaan naar Derde Klasse. Zele bleef er vele jaren spelen, meestal in de middenmoot. In 1982 eindigde de ploeg tweede, weliswaar op een ruime 6 punten van reekswinnaar Sint-Niklase SK. Het jaar erna ontliep Zele de degradatie slechts met één puntje verschil. De club bleef zich daarna verder vlot handhaven. Het dichtst bij een titel en promotie kwam Zele in 1987. De ploeg eindigde als derde, met even veel punten als RAA Louviéroise en op amper een punt van reekswinnaar KFC Eeklo. Dit resultaat kon men de volgende jaren niet meer herhalen. Eendracht Zele bleef nog meerdere jaren in Derde Klasse tot men in 1992 als voorlaatste eindigde. Na 19 jaar in Derde Klasse zakte de club terug naar Bevordering.

In 1995 werd Zele daar tweede en pakte een plaats in de eindronde. De ploeg won na strafschoppen van RRC Tournaisien, maar werd daarna uitgeschakeld door KAS Eupen, eveneens na strafschoppen, en miste zo de promotie. Het jaar erop kende men echter wel weer succes. Eendracht Zele won zijn reeks in 1996 en promoveerde zo na vier jaar opnieuw naar Derde Klasse.

 

50 jaar KFC Eendracht Zele

 

 1997 Naar provinciale reeksen

Het verblijf zou er ditmaal echter van korte duur zijn. Zele eindigde er als allerlaatste en zakte in 1997 na amper een jaar terug. Het ging bovendien verder bergaf met de club, want ook in Vierde Klasse eindigde men meteen op de allerlaatste plaats. Na 28 jaar verdween fusieclub Eendracht Zele weer naar de provinciale reeksen. Voor het eerst in meer dan vier decennia was er zo geen nationaal spelende club in Zele.

Eendracht Zele bleef in de provinciale reeksen hangen en zakte in 2000 zelfs naar Tweede Provinciale. Een 14de plaats in 2002/03 was daar het dieptepunt. De club herstelde zich echter. Dankzij een titel in 2004 keerde men terug naar de hoogste provinciale reeks en na acht jaar keerde Eendracht Zele in 2006 dankzij de eindronde terug in de nationale Vierde Klasse.

Na enkele gewenningsseizoenen degradeerde de club in 2011 terug naar de 1ste provinciale reeks. In deze reeks speelde Zele een uniek seizoen en werd trouwens de eerste kampioen in gans België ( met nog 8 wedstrijden te spelen ) na een overwinning tegen Ninove. Dus Zele promoveerde op grandioze wijze terug naar Nationale ( 2012-2013 ) en behaalde daar een fortuinlijke eindstand met 41 punten.

 

 2020 Zeelse voetbalgeschiedenis in een boek

Marnix  Boeykens en Erick Van den Broek zijven een lijvig boek over Zeels voetbalgeschiedenis. Een 400 pagina’s sterk boek over Zeels voetbal met up’s en downs, fusies en vooral veel sport.

Pin It on Pinterest